Vařte chytře: I vaše kuchyně může být energeticky úsporná

0
497

Kuchyně patří mezi nejvytíženější místnosti domova, což dokazuje mimo jiné také spotřeba energie, a to nejen při vaření. My však máme tipy, jak docílit snížení spotřeby energií a tím i úspory rodinných financí.

Lednice je žrout

Chladničky a mrazničky jsou nezbytnými pomocníky pro uchovávání potravin, jenže právě to je kámen úrazu. Jsou zapojené po celý rok, a tak tvoří až 20 % celkové spotřeby celé domácnosti. Energii naštěstí nepřijímají neustále, ale jen při dochlazování a domrazování. Jestliže se ptáte, kdy tedy vaše lednice „žere“ nejvíce, je to v případech, kdy do ní vložíte teplejší obsah. Proto jakékoliv jídlo a potraviny ukládejte do lednice jen tehdy, když jsou studené.

Dalším bodem, který stojí za zmínku, je energetická třída spotřebiče, která udává jeho úspornost. Nejvýhodnější je třída A+++, která sníží výdaje za elektřinu klidně o 1000 Kč ročně. To platí i pro ostatní kuchyňskou techniku. Právě písmeno A označuje energeticky výhodnou třídu spotřebičů. Čím dál je písmenko v abecedě, tím větším požíračem energie spotřebič je.

Jak na úsporu s lednicí?

  • Vsaďte na kombinovanou lednici s mrazákem.
  • Kapacita by měla odpovídat vašim potřebám – vyhněte se poloprázdné lednici.
  • Lednice by neměla být umístěna v dosahu tepelného zdroje.
  • Neotvírejte chladničku zbytečně, i tím ztrácíte energii.
  • Odstraňujte námrazu – ta zvyšuje spotřebu energií až o 30 %.

Vařte chytře

Dalšími nenasyty v kuchyni bývají varné desky a trouby. Při každodenním vaření lidé často chybují a opět tak přicházejí o energii. V tomto případě je důležité zaměřit se na správnou volbu varné desky, kterou je třeba používat se správným nádobím. Hrnec by měl odpovídat velikosti varné plochy. Důležitým faktorem je však také rovné dno použitého nádobí – jinak hrozí ztráty až 40 %.

Varnou desku i troubu je dobré nejen chytře využívat, ale také chytře koupit. Jak už jsme zmínili, platí pravidlo, že investice do energeticky úsporné třídy se odrazí právě na nenasytnosti přístroje. Třída A naštěstí není moc velký jedlík – ba naopak.

Jak na úsporu při vaření a pečení?

  • Používejte pro vaření tlakový hrnec, který šetří váš čas i energie.
  • Poklice patří na hrnec – i ony urychlují vaření a snižují spotřebu elektřiny.
  • Využívejte zbytkové teplo – pokrmy můžete jednoduše nechat dojít.
  • Při pečení připravte více pokrmů najednou.
  • Ve vypnuté, ale vyhřáté troubě můžete jídlo jen ohřívat.

Neničte si ruce mytím nádobí

Nejjednodušší způsob, jak šetřit energii v kuchyni, je adopce pomocníka jménem myčka na nádobí. Nejenže vám ušetří spoustu volného času, ale dokonce i obrovské množství vody. Stejně jako u ostatních kuchyňských spotřebičů, je dobré při výběru myčky vzít v potaz její energetickou třídu, díky které můžete dál šetřit energie i finance. Myčku stačí zaplnit špinavým nádobím a už v podstatě šetříte. Jako finální úspora bývá udáváno až 60 %, a to není zrovna malé číslo.

Jak na úsporu při mytí nádobí?

  • Myčku zapínejte jen tehdy, když je úplně plná.
  • Pokud využíváte dvoufázový elektrický tarif, zapínejte spotřebič v době nízkého tarifu.
  • Využívejte eko program, je úspornější a mnohdy rychlejší.
  • Pro občasné ruční opláchnutí pár kusů nádobí využijte perlátor, který snižuje průtok vody při zachování tlaku.