Plyn, elektřina, nebo indukce? Vaření na plynu se může na první pohled zdát staromódní, oproti elektrickým plotýnkám však přináší mnoho výhod. V čem je plyn efektivnější a na co si dát pozor?
Plynové vaření je nejoblíbenější i v profesionálních kuchyních
Plyn si oblíbili i profesionální kuchaři, kteří na něm oceňují maximální výkon během krátké doby i okamžitou regulaci. Domácí kuchaři a kuchařky mohou jejich zkušenosti využít a navíc ušetří. Hodina vaření na plynu vás bude stát cca 5 Kč, u moderní indukce na elektřinu zaplatíte asi dvojnásobek. Hodinové vaření na elektrických litinových plotýnkách pak vyjde ještě dráž. Využijte online srovnání cen plynu, abyste našli nejvýhodnějšího dodavatele, a ušetřete na energii stovky korun ročně.
Výhody vaření na plynu
Přemýšlíte, zda se vám přechod na plynový sporák vyplatí nejen finančně, ale i z hlediska provozu a údržby? U vaření na plynu si lidé nejčastěji chválí:
Rychlý ohřev i vypnutí
Nemusíte čekat, než se nahřeje plotýnka. Otočíte knoflíkem a ihned můžete dosáhnout maximálního tepla (plamene). Pro ohřívání pak plamen snadno stáhnete a míra tepla bude okamžitě nižší. U litinových plotýnek hrozí po vypnutí připálení pokrmu, protože produkují zbytkové teplo – plyn ale můžete ihned vypnout.
Snadný provoz s klasickým nádobím
V rychlosti ohřevu pak plynu konkuruje momentálně oblíbená indukce. Její nevýhodou je ale vyšší pořizovací cena i potřeba nákupu nového, vodivého nádobí. Na plynu můžete vařit v klasických hrncích z různých materiálů, a dokonce i v žáruvzdorném sklu. Výjimku tvoří hrnce s plastovými uchy, která mohou přijít k úhoně při používání příliš velké plotýnky pro danou nádobu.
TIP: Zatímco plynové hořáky se těší velké oblibě, plynová pečicí trouba se hůře teplotně koriguje a pečení v ní chce trochu cviku. Proto je nejoblíbenější kombinací plynový sporák s elektrickou přesně teplotně nastavitelnou troubou.
Nevýhodou je náročnější čištění
Hladký povrch sklokeramické desky i litinové plotýnky bez záhybů se snadněji čistí. Údržba plynového sporáku vyžaduje sejmutí všech kovových částí, jejich omytí, otření povrchu a opětovné poskládání. Zabere to jen pár minut, ale pro někoho to může být obtěžující.
Vaření na plynu poskytuje vesměs jen samé výhody. Pro ty, kterým nevadí o něco náročnější údržba a každoroční revize spotřebiče kvůli bezpečnosti, se jedná o skvělou a úspornou formu přípravy jídel.